Terveydenhoito

Kouluterveydenhoito on järjestetty Heinolan terveyskeskuksen toimesta. Terveydenhoitaja Jenni Äijälän tavoittaa Wilman kautta tai puhelimitse 044 769 4254 tai sähköpostitse jenni.aijala@heinola.fi. Terveydenhoitaja on koululla maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Vastaanotoille voivat oppilaat, heidän vanhempansa ja opettajat tulla ilman ajanvarausta. Muina aikoina tapahtuviin käynteihin on hyvä varata aika. Koululaisten lomien aikana, myös kesällä, terveydenhoitaja on tavoitettavissa samasta numerosta. Koululääkäri tarkastaa 5. luokkalaiset syyslukukaudella ja 1. luokkalaiset kevätlukukaudella. Ajanvaraus koululääkärille tehdään terveydenhoitajan kautta.

Terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksen jokaiselle oppilaalle kerran vuodessa. Äkilliset sairaudet tulee hoitaa kouluterveydenhuollon ulkopuolella, eikä sairasta lasta tule lähettää kouluun. Tarvittaessa terveydenhoitaja antaa ensiavun ja hoito-ohjeita. Jos oppilas on pidemmän aikaa (esim. viikon) tai toistuvasti poissa koulusta sairauden vuoksi, on poissaolon syy hyvä ilmoittaa kouluterveydenhoitajalle.

Pitkäaikaisista sairauksista, pitempiaikaisesta lääkityksestä ja erikoislääkärin tarkastuksesta pyydetään ilmoittamaan kouluterveydenhoitajalle.

Kouluterveydenhoitajan kanssa oppilas ja hänen vanhempansa voivat keskustella asioistaan täysin luottamuksellisesti.

HAMMASHOITO

Puhkeavat hampaat ja ienrajat pitää saada hyvin puhtaiksi, jotta hampaat kestäisivät aikuisenakin. Hampaiden puhkeamisen ajan, noin 2-3 vuotta, on tosi tärkeä harjata hampaat huolella, sillä tulokset näkyvät suun hyvinvoinnissa koko loppuelämän! Harjaa kaksi kertaa päivässä ja fluoritahnalla. Huulen alle voit kurkistaa, että varmasti tuli puhdasta! Puhtailla hampailla on hyvä nukahtaa. Hampaat pitävät leivästä, vihanneksista, hedelmistä ja marjoista sekä terveellisistä aterioista. Janojuomaksi sopii vesi. Ksylitolia kannattaa suosia.

Suun terveydenhoito kuuluu oppilashuoltoon. Hammashoitolassa tutkitaan suu ja hampaisto ja sen perusteella laaditaan jokaiselle yksilöllinen hoitosuunnitelma, johon sisältyy myös kotihoidon opastus. Jokaisella itsellään on vastuu omasta terveydestään ja sen vaalimisesta myös suun terveyden osalta. Omaan terveyteen jokainen vaikuttaa ratkaisevasti omilla päivittäisillä toiminnoillaan - ja valinnoillaan! Liikunta ja puhtaus ovat tärkeitä.

Hammashoitolassa tavoitteena on edistää suun terveyttä sekä tukea koulua ja vanhempia lasten terveyskasvatuksessa. Kouluilla voidaan pitää myös terveyskasvatustunteja. Oppilaat kutsutaan hammastarkastuksiin hammashoitolan toimesta. Äkillistä hoitoa vaativissa tapauksissa hoitoaika tilataan suoraan hammashoitolasta ja esimerkiksi hammas- ja leukatapaturman sattuessa tulisi välittömästi ottaa yhteys hammashoitolaan.

Mikäli sovittuja hoitoaikoja joudutaan muuttamaan tai peruuttamaan, ne pyydetään tekemään mahdollisimman hyvissä ajoin, viimeistään vuorokautta aikaisemmin hammashoitolaan. Hammashoitolan osoite on Reumantie 2 A, puhelinnumero 849 4369. Oppilaan vanhempia pyydetään huolehtimaan sovittujen hoitoaikojen noudattamisesta. Oppilaat saavat koululta bussilipun hammaslääkäriin ja tarvittaessa paluulipun hammashoitolasta.

Vanhempien olisi hyvä olla ainakin joskus mukana tarkastuskäynneillä saadakseen tietoa, mitä lapsen suuhun kuuluu!