Kouluruokailu

KOULURUOKAILU / KOULURAVINTOLA “PIKKUPATA”

Keittiöön ja kouluterveydenhoitajalle tulee huoltajan ilmoittaa lääkärin oppilaalle määräämästä ruokavaliosta. Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista (esim. allergian poistuminen) tulee myös ilmoittaa keittiöön. Kouluruokailu tapahtuu joustavasti klo 10.20 -11.50. Ruokailussa on itsepalvelulinjasto, jolloin jokainen oppilas itse ottaa ruoka-annoksensa.

Kouluateria kattaa kolmasosan lapsen päivittäisestä ravinnontarpeesta. Sitä ei ole tarkoitettu oppilaan ainoaksi lämpimäksi ateriaksi. Perusperiaatteena on, että kaikkia ruokia syödään. Maidon lisäksi ruokajuomavaihtoehtona on vettä.

Kirkonkylän koulun tuotantokeittiön keittäjä-emäntänä toimii Nina Rantanen p. 044 797 7051. Ruokalistat löytyvät osoitteesta: http://www.heinola.fi/ruokalistat

ERITYISRUOKAVALIOT

Koulu- ja päivähoitoruokailussa on otettu käyttöön uuden ohjeet ja lomakkeet erityisruokavalioiden ilmoittamisesta. Uusi ohje perustuu kansalliseen allergiaohjelmaan. Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Päivähoito- ja kouluruokailun tavoitteena on tukea lapsen tervettä kasvua ja kehitystä sekä kehittää mm. lapsen maku- ja ruokailutottumuksia. Tarvittaessa lapselle tarjotaan sairauden vaatima erityisruokavalio.

Pysyvät erityisruokavaliot;

• keliakiaruokavalio
  • diabeetikon ruokavalio (oma ateriasuunnitelma)
  • laktoositon ruokavalio
  • Täytetään ”TODISTUS erityisruokavalion tarpeesta” -lomake. Lomake toimitetaan terveydenhoitajan kautta koulun/päiväkodin keittiölle. Vaikeat ruoka-allergiat;
  • maito- ja /tai kotimaiset viljat - allergia,
  • hyvin rajoittunut ruokavalio usean keskeisen ruoka-aine allergian vuoksi yksittäiset ruoka-allergiat, jotka aiheuttavat vakavia allergiaoireita
  • täytetään ”TODISTUS erityisruokavalion tarpeesta” -lomake. Lomake toimitetaan terveydenhoitajan kautta koulun/päiväkodin keittiölle. Uusi todistus laaditaan tarvittaessa kesken vuotta, jos vanhemmat ilmoittavat muutoksista ruokavaliossa. Lievää allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita erillistä ilmoitusta.
  • Lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka- aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä.
  • Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.
  • Koulussa tarjottava kasvisruoka sisältää maitoa ja kananmunaa, täydennettynä kalalla niinä päivinä, kun kalaa on ruokalistalla. Muita kasvisruokavaihtoehtoja ei tarjota. Vanhemmat tekevät ilmoituksen erillisellä ”ILMOITUS ”-lomakkeella koulun/päiväkodin keittiölle.
  • Ystävällisesti pyydämme lasten vanhempia huomioimaan nämä uudet ohjeet.
  • Tiedot erityisruokavalioista eivät siirry automaattisesti yläkouluun siirryttäessä, joten vanhempien tulee ilmoittaa mahdolliset erityisruokavaliot uudelleen. Lomakkeet löytyvät: http://www.heinola.fi/kouluruokailu