Kouluruokailu

KOULURUOKAILU / KOULURAVINTOLA “PIKKUPATA”

Keittiöön ja kouluterveydenhoitajalle tulee huoltajan ilmoittaa lääkärin oppilaalle määräämästä ruokavaliosta. Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista (esim. allergian poistuminen) tulee myös ilmoittaa keittiöön. Kouluruokailu tapahtuu joustavasti klo 10.15 -11.50. Ruokailussa on itsepalvelulinjasto, jolloin jokainen oppilas itse ottaa ruoka-annoksensa.

Kouluateria kattaa kolmasosan lapsen päivittäisestä ravinnontarpeesta. Sitä ei ole tarkoitettu oppilaan ainoaksi lämpimäksi ateriaksi. Perusperiaatteena on, että kaikkia ruokia syödään.

Kirkonkylän koulun tuotantokeittiön keittäjä-emäntänä toimii Nina Rantanen 044 797 7051. Ruokalistat löytyvät osoitteesta: http://www.heinola.fi/ruokalistat

ERITYISRUOKAVALIOT

Koulu- ja päivähoitoruokailussa on otettu käyttöön uuden ohjeet ja lomakkeet erityisruokavalioiden ilmoittamisesta. Uusi ohje perustuu kansalliseen allergiaohjelmaan. Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä.

Päivähoito- ja kouluruokailun tavoitteena on tukea lapsen tervettä kasvua ja kehitystä sekä kehittää mm. lapsen maku- ja ruokailutottumuksia. Tarvittaessa lapselle tarjotaan sairauden vaatima erityisruokavalio.

Pysyvät erityisruokavaliot;

keliakiaruokavalio

diabeetikon ruokavalio (oma ateriasuunnitelma)

laktoositon ruokavalio

Täytetään ”TODISTUS erityisruokavalion tarpeesta” -lomake. Lomake toimitetaan terveydenhoitajan kautta koulun/päiväkodin keittiölle. Vaikeat ruoka-allergiat;

maito- ja /tai kotimaiset viljat - allergia,

hyvin rajoittunut ruokavalio usean keskeisen ruoka-aine allergian vuoksi yksittäiset ruoka-allergiat, jotka aiheuttavat vakavia allergiaoireita

täytetään ”TODISTUS erityisruokavalion tarpeesta” -lomake. Lomake toimitetaan terveydenhoitajan kautta koulun/päiväkodin keittiölle. Uusi todistus laaditaan tarvittaessa kesken vuotta, jos vanhemmat ilmoittavat muutoksista ruokavaliossa. Lievää allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita erillistä ilmoitusta.

Lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä.

Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

Koulussa tarjottava kasvisruoka sisältää maitoa ja kananmunaa, täydennettynä kalalla niinä päivinä, kun kalaa on ruokalistalla. Muita kasvisruokavaihtoehtoja ei tarjota. Vanhemmat tekevät ilmoituksen erillisellä ”ILMOITUS ”-lomakkeella koulun/päiväkodin keittiölle.

Ystävällisesti pyydämme lasten vanhempia huomioimaan nämä uudet ohjeet.

Tiedot erityisruokavalioista eivät siirry automaattisesti yläkouluun siirryttäessä, joten vanhempien tulee ilmoittaa mahdolliset erityisruokavaliot uudelleen. Lomakkeet löytyvät: