B-valinnat 8. luokalle

ILMAISUTAITO

 

Etsitään ja vahvistetaan omaa ilmaisu- ja esiintymistaitoa. Erilaisten harjoitusten kautta edetään valmiisiin ryhmä-, pari- ja yksilöesityksiin. Kurssilla on oltava valmis tekemään erilaisia harjoituksia yksin, parin kanssa ja ryhmässä. Kurssilla voidaan valmistaa myös yleisöesitys. Kurssi voidaan valita myös 9.luokalla.
 

LUOVA KIRJOITTAMINEN

Kurssilla kirjoitetaan erilaisia fiktiivisiä tekstejä, kuten fantasia- ja kauhutarinoita, blogeja, runoja. Harjoitellaan ja hiotaan kirjallista ilmaisua monin tavoin. Opitaan kirjoittamaan esimerkiksi erinomaisia kuvauksia ja dialogeja. Kurssi voidaan valita myös 9. luokalla. 

ENGLANNIN TUKIKURSSI

Kerrataan keskeisiä rakenteita edellisiltä vuosilta, alakoulusta ja 7. luokalta. Kurssin tarkoitus on pääasiallisesti kerrata ja vahvistaa jo aiemmin opittua. Kurssilla teemme esimerkiksi kuuntelutehtäviä, kirjallisia tehtäviä sekä pari- ja ryhmätöitä. Suositellaan oppilaille, jotka haluavat vahvistaa kielen perusrakenteita tai joilla on englannista arvosana 4, 5 tai 6.

ESPANJAN ALKEET

Espanjan B-valinnaiskurssilla opiskellaan espanjaa aloittaen alkeista. Aiheina itsestä kertominen ja arkipäivän eri tilanteita. Kurssilla tehdään tehtäviä, luetaan sanoja ja kielioppia ja harjoitellaan puhumista ja kuuntelua. Kurssilla on monta pientä koetta, joista yksi on suullinen koe. Opit myös perusasioita espanjalaisesta kulttuurista. ¡Bienvenidos!

 

SAKSAN ALKEET

Kurssilla opiskellaan perusasioita saksan kielestä. Harjoitellaan ääntämistä, opetellaan sanoja ja kielioppia, tehdään arkipäivän viestintätilanteisiin liittyviä puheharjoituksia, esim. tervehtiminen, esittäytyminen, itsestä kertominen. Kurssilla on kirjallisia kokeita. Kurssin aikana tutustutaan myös saksalaiseen kulttuuriin.

 

KEMIAN JA FYSIIKAN LABOROINTIKURSSI

Kurssin tavoitteena on perehtyä kemiallisiin ja fysikaalisiin tutkimuksiin ja mittauksiin laboratoriossa ja luonnossa. Kurssilla tehdään tutkimuksia ja tutustutaan ilmiöihin liittyvään teoriaan sekä laaditaan työselostuksia ja raportteja tehdyistä töistä. Kurssilla on myös mahdollisuus harjoitella pienimuotoisen tutkimuksen tekemistä itseä kiinnostavasta aiheesta oman suunnitelman mukaan käyttäen koululta löytyviä välineitä ja aineita.

 

VAELLUS- JA ERÄTAITOKURSSI

Haluaisitko oppia erätaitoja ja päästä patikoimaan luonnonrauhaan? Vaelluskurssilla harjoitellaan mm. kartanlukutaitoja, ensiapua ja lajintuntemusta. Alkukurssin oppitunneilla suunnitellaan ja valmistaudutaan yön yli vaellukseen, joka toteutetaan syksyn ryhmän kanssa syys-lokakuussa ja kevään ryhmän kanssa huhti-toukokuussa. Vaellus on puolet kurssin suorituksesta, joten sille osallistuminen on pakollista kurssisuorituksen saamiseksi.

Osallistujalta vaaditaan, että hän pystyy kävelemään useamman kilometrin noin 10 kilon painoinen rinkka selässään. Reitillä saattaa olla jyrkkiäkin mäkiä ja maasto voi olla epätasaista. Retkiruuat suunnitellaan, hankitaan ja valmistetaan pienissä ryhmissä. Yö nukutaan tavallisessa teltassa ilman lisälämmitystä, tytöt ja pojat erikseen.

Kurssista koituu osallistujalle bussi- ja ruokakuluja, jotka yritetään pitää pieninä. Tarvittavat retkeilyvarusteet pyritään lainaamaan, jos oppilaan kotoa ei niitä löydy. Välineet eivät siis ole este. Tervetuloa saamaan uusia retkeilykokemuksia tälle pidetylle kurssille!

 

BÄNDIKURSSI

  • Soitetaan bändinä
  • Ei vaadi aiempaa soittokokemusta tai omaa soitinta
  • Opetellaan kitaran, basson, rumpujen, koskettimien soittoa ja mikkilaulua (+ ukulele, kantele, rytmisoittimet sekä mahdolliset omat / itsetehdyt soittimet)
  • Ohjelmisto valikoituu oppilaiden toiveiden ja taitojen mukaan
  • Kurssi esiintyy koulun tilaisuuksissa (ketään ei pakoteta esiintymään)

 

POP-LAULUKURSSI

Lauletaan pop-kappaleita oppilaiden toiveiden mukaan

  • Opetellaan laulamaan äänissä ja käyttämään mikrofonia
  • Soololaulua harjoitellaan pienissä ryhmissä ja pareittain
  • Kurssilla ei opetella soittamista
  • Kurssi esiintyy koulun tilaisuuksissa (ketään ei pakoteta esiintymään)

 

 PIIRUSTUS JA MAALAUS

Kurssilla tehdään monipuolisia tehtäviä käyttäen erilaisia piirtimiä, sekä tutustutaan öljyväri- ja/tai akryylimaalauksen materiaaleihin ja työvälineiden käyttöön. Kurssi voi painottua joko piirtämiseen tai maalaamiseen kiinnostuksesi mukaan. Kurssi sisältää paljon mielikuvitusta kehittäviä harjoituksia ja voit osin myös itse päättää sisällöstä.

 

HELPPOA JA HERKULLISTA LEIPOEN

Tutustumme erilaisiin taikinatyyppeihin ja valmistamme niistä erilaisia leivonnaisia. Huomioimme leivonnaisten valmistuksessa kalenterivuoden juhlat.

 

PIKKURUOKIA MEILTÄ JA MUUALTA

Opimme valmistamaan ja suunnittelemaan maistuvia ja nopeita välipaloja sekä pikkuruokia. Laajennamme elintarvikkeiden tuntemusta ja tutustumme niiden erilaisiin käyttötarkoituksiin. Valmistamme kansainvälisiä pikkuaterioita.

 

 METALLITYÖ

Harjoitellaan metallin perustöitä ja työstötapoja. Opetellaan esineen ja työprosessin suunnittelua. Tunneilla valmistetaan käyttö- ja koriste-esineitä omien suunnitelmien pohjalta.

 

PUUKON VALMISTUS

Valmistetaan hiiliteräksestä peruspuukko. Terä saadaan valmiina, tunneilla tehdään puukkoon kahva joko puusta tai tuohesta. Tuppi tehdään nahkasta, minkä yhteydessä harjoitellaan nahkan ompelua, kuviointia ja värjäystä.

 

PUUTYÖ

Puun koneellisen työstön harjoittelua. Tutustutaan erilaisiin liitostekniikoihin ja työmenetelmiin sekä puun pintakäsittelyyn. Tunneilla opitaan esineen ja työprosessin suunnittelua, mitoituksen perusteita. Kurssilla voidaan esimerkiksi valmistaa yksinkertaisia soittimia, kuten kantele tai ukulele.

ROBOTIIKKA

Kurssin tavoitteena on tutustua VEX-robottiin ja RobotC ohjelmointiympäristöön. Tiimeissä rakennetaan robotti, joka ohjelmoidaan ratkaisemaan annettuja ongelmia. VEX-robotti on monipuolinen robotiikan rakentelusarja, joka on tarkoitettu peruskoulu- ja lukio-ikäisille. RobotC pohjautuu C-kieleen, joka on laajasti käytössä opintojen edetessä ja työelämässä. VEX Roboticsin oppimiskonseptiin kuuluu olennaisena osana ongelmien ratkaiseminen vaihe vaiheelta vaativampien haasteiden avulla sekä tiimityöskentely.

 

LUOVAA ASKARTELUA

Askartelu on monimateriaalista sekä monia tekniikoita yhdistävää (pehmeitä ja kovia). Askartelumme lähtökohtana on materiaali, josta askartelemme erilaisia tuotteita oppilaan ja ryhmän kiinnostuksen mukaan. Materiaalina voi olla esimerkiksi metallilankaa, mosaiikkia, betonia, helmiä, keramiikkaa, paperia, (kynttilä-)massaa tai kierrätettävää materiaalia. Voit keksiä luovasti oman tapasi työstää suunnitelmaa tai tuotosta. Kurssin sisältö suunnitellaan yhdessä kurssin alussa. Tavoitteena on kehittää materiaalintuntemusta, työtapoja sekä ongelmaratkaisutaitoja. Valmistamme n. 3-5 askartelutyötä riippuen oppilaan työn haastavuudesta.

 

PEHMEITÄ MATERIAALEJA - muotia, tuunausta, tekemistä käsille

Valmistetaan käsitöitä pehmeistä materiaaleista kunkin kurssilaisen toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Suunnittele ja toteuta, vain oma luovuus on rajana... Voit tehdä esim. vaatteita, asusteita, kodintekstiilejä tai koristeita valitsemallasi käsityötekniikalla.

 

FITNESSKURSSI

Erilaisia kuntoa kohottavia lajeja, esim. kuntosalityöskentelyä, pumppia, spinningiä, fitball-jumppaa, kuntonyrkkeilyä, aerobic- ja stepaerobicia, unohtamatta kehonhuollon tunteja. Tämä kurssi parantaa kuntoa tehokkaasti! Lajit suunnitellaan oppilaiden mieltymysten mukaan.

 

KUNTOSALIKURSSI

Kuntosaliharjoittelun perusteet. Paljon henkilökohtaista harjoittelua. Paikka: Jäähallin kuntosali ja mahdollisesti muutkin kuntosalit (esim. Kuntopantteri).

HUOM! Tarvittaessa ryhmän koosta riippuen voidaan tehdä sekaryhmiä!

 

LIIKUNNAN HARRASTEKURSSI

Kurssin tavoitteena on kokeilla erilaisia lajeja monipuolisesti ja elämyksellisesti. Mahdollisuuksien mukaan huomioidaan oppilaiden yksilöllisyyttä ja erilaisia motiiveja harrastaa liikuntaa. Kurssin rungon muodostavat pääsääntöisesti yksilölajit. Liikuntapaikkoina voivat olla kuntosalit, pallokentät, uima-altaat, pururadat, metsäpolut ja pyörätiet. Lajeina ovat mm. kuntosali, sulkapallo, tennis, frisbeegolf, sisägolf, keilailu ja joitakin pallopelejä. Kurssi voi sisältää muutaman euron maksuja eri liikuntapaikoille.

 

PALLOILUKURSSI POJILLE

Palloilukurssilla opetellaan eri lajien perustaitoja ja tekniikkaa sekä pelataan paljon. Lajeina ovat mm. jalkapallo, pesäpallo, sähly, koripallo, sulkapallo, käsipallo, lentopallo, norsupallo, kaupunkisota, jääpelit ja keilailu. HUOM! Tarvittaessa ryhmän koosta riippuen voidaan tehdä sekaryhmiä!

PALLOILUKURSSI TYTÖILLE

Palloilukurssilla opetellaan eri lajien perustaitoja ja tekniikkaa sekä pelataan paljon. Lajeina ovat mm. jalkapallo, pesäpallo, sähly, koripallo, sulkapallo, käsipallo, lentopallo, norsupallo, kaupunkisota, jääpelit ja keilailu.

HUOM! Tarvittaessa ryhmän koosta riippuen voidaan tehdä sekaryhmiä!

 

SÄHLYKURSSI POJILLE 

Kehitetään sählyn taitoja ja pelataan paljon. Käydään läpi lajin taktiikkaa ja sääntöjä. Jokainen saa kokeilla eri rooleja joukkueessa.

HUOM! Tarvittaessa ryhmän koosta riippuen voidaan tehdä sekaryhmiä!

 

SÄHLYKURSSI TYTÖILLE

Kehitetään sählyn taitoja ja pelataan paljon. Käydään läpi lajin taktiikkaa ja sääntöjä. Jokainen saa kokeilla eri rooleja joukkueessa.

HUOM! Tarvittaessa ryhmän koosta riippuen voidaan tehdä sekaryhmiä!

 

KOULUGOLFISTA GREEN CARD

Koulugolfista green card on Lyseonmäen koulun ja Vierumäen Golfseuran VIGs yhteistyössä toteutettava valinnainen kurssi.

Kurssilla harjoitellaan ensin liikuntasalissa ja lähipuistossa golfin peruslyöntejä sekä pelin sujuvuuteen, turvallisuuteen ja toisten pelaajien sekä kentän kunnioittamiseen liittyviä asioita. Viimeisillä kerroilla pyritään kokeilemaan lajia myös oikealla golfkentällä Vierumäellä. Kurssin aikana on mahdollisuus suorittaa ilmaiseksi golfin green card- tutkinto, mutta se ei ole pakollista. Green card on golfarin oma ajokortti, jolla pääsee pelaamaan golfia eri kentille. Kurssille osallistuminen ei edellytä omia varusteita. Maksu 20-30€ sisältäen kuljetus- ja materiaalikustannuksia.

 

KUVAKÄSITTELY JA ANIMAATIO 

Kurssilla tehdään kuvankäsittelyn perusharjoituksia. Syvennetään kuvankäsittelyn taitoja GIMP-ohjelmalla ottamalla mukaan myös tasot ja maskit. Lisäksi harjoitellaan käyttämään GIMPin piirtotyökaluja. Teemme lyhyitä GIF-animaatioita sekä lopputyönä noin puolen minuutin oman animaation. Kurssi toteutetaan yhteistyössä tietotekniikan ja kuvataiteen kanssa. Aikaisempia tietokoneen käyttötaitoja ei tarvita. 

 

TIETOTEKNIIKAN PERUSTAIDOT 

Kurssin aiheina on resurssienhallinnan, sähköpostin, tekstinkäsittelyn, esitysgrafiikan ja taulukkolaskennan perusteet. Jokaisesta aihealueesta tehdään koneella harjoituksia. Harjoitusten lomassa tulee käsiteltyä myös tietoturvaa, tiedonhakua ja ongelmatilanteita. Kurssi antaa tvt-perustaitoja jatko-opintoja ja työelämää varten. A-valinnan tietotekniikkaa lukevat eivät voi valita kurssia!

 

SYVENTÄVÄ MATEMATIIKKA (vain LUMA-luokka 8L)

Kurssi jakautuu tasaisesti koko lukuvuodelle (1h/vko) ja sen aikana syvennetään kahdeksannen luokan matematiikassa käsiteltäviä oppisisältöjä. Potenssien ja polynomien yhteydessä käsitellään murtopotensseja, yleisiä juuria sekä polynomien jakolaskua. Yhtälön ja epäyhtälön yhteydessä opetellaan ratkaisemaan täydellinen toisen asteen yhtälö sekä pureudutaan matemaattisiin ongelmiin. Prosenttilaskennassa tutustutaan muun muassa verotukseen.