Ohjeistusta

Kouluruokailu

Ruokalista löytyy osoitteesta http://www.heinola.fi/ruokalistat

Erityisruokavalio

* Koulu- ja päivähoitoruokailussa on otettu käyttöön syksystä 2012 lukien uudet ohjeet ja lomakkeet erityisruokavalioiden ilmoittamisesta.

* Uusi ohje perustuu kansalliseen allergiaohjelmaan. Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä.

* Päivähoito- ja kouluruokailun tavoitteena on tukea lapsen tervettä kasvua ja kehitystä sekä kehittää mm. lapsen maku- ja ruokailutottumuksia. Tarvittaessa lapselle tarjotaan sairauden vaatima erityisruokavalio.

* Pysyvät erityisruokavaliot;

* keliakiaruokavalio

* diabeetikon ruokavalio (oma ateriasuunnitelma)

* laktoositon ruokavalio

* Vaikeat ruoka-allergiat;

* maito- ja /tai kotimaiset viljat - allergia,

* hyvin rajoittunut ruokavalio usean keskeisen ruoka-aine allergian vuoksi yksittäiset ruoka-allergiat, jotka aiheuttavat vakavia allergiaoireita

* Täytetään TODISTUS erityisruokavalion tarpeesta lomake. Lomake toimitetaan terveydenhoitajan kautta koulun/päiväkodin keittiölle. Uusi todistus laaditaan tarvittaessa kesken vuotta, jos vanhemmat ilmoittavat muutoksista ruokavaliossa.

* Lievää allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita erillistä ilmoitusta.

* Lieviä oireita (ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä.

* Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

* Koulussa tarjottava kasvisruoka sisältää maitoa ja kananmunaa, täydennettynä kalalla niinä päivinä, kun kalaa on ruokalistalla. Muita kasvisruokavaihtoehtoja ei tarjota. Vanhemmat tekevät ilmoituksen erillisellä ILMOITUS -lomakkeella koulun/päiväkodin keittiölle.

* Ystävällisesti pyydämme lasten vanhempia huomioimaan nämä uudet ohjeet.

* Tiedot erityisruokavalioista eivät siirry automaattisesti yläasteelle siirryttäessä, joten vanhempien tulee ilmoittaa mahdolliset erityisruokavaliot uudelleen.

Wilmasta on linkki lomakkeisiin:

- ilmoitus kasvisruokavaliosta tai uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset

-todistus ruokavalion tarpeesta

Tiedot oppilaiden erityisruokavalioista ei siirry alakoulusta yläkouluun. Huoltajan tulee ilmoittaa asiasta uudelleen.