Joustava perusopetus
Joustava perusopetus
Paikallinen toteutus
Joustavan perusopetuksen (JOPO) tavoitteena on tukea nuoria saamaan peruskoulunsa päätökseen ja siirtymään toisen asteen opintoihin sekä ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä peruskoulun jälkeen, vahvistaa oppilaan opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa, vuorovaikutustaitoja ja sen myötä ehkäistä syrjäytymistä.
Opetus järjestetään Lyseonmäen koulussa yleisopetuksen yhteydessä pienryhmämuotoisesti, yleisopetuksen tavoittein ja sisällöin kuitenkin niin, että opetuksessa otetaan huomion kunkin oppilaan yksilölliset tarpeet ja tilanteet. Toimintaa ohjaa joustavan perusopetuksen normisto ja kriteeristö (perusopetuslaki ja – asetus, laki opetus- ja kulttuuuritoimen rahoituksesta) Oppilaille tehdään aina oma oppimissuunnitelma tai HOJKS. Opetukseen sisällöissä painotetaan toiminnallisuutta. Oppilas voi opiskella ja osoittaa oppineisuuttaan monipuolisesti. JOPO-tavoitteiden toteutumisesta päävastuun kantavat JOPO-ryhmän erityisluokanopettajat yhdessä JOPO-ohjaajan kanssa.
Joustavaa perusopetusta järjestävän koulun tärkeimmät yhteistyötahot ovat oppilaat ja heidän huoltajansa. Oppilasvalinnassa ja toiminnassa korostetaan sekä oppilaiden että heidän huoltajiensa sitoutumista luokan toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin ja toimintaperiaatteisiin. Koulun tasolla tiivistä ja moniammatillista yhteistyötä tehdään mm. opinto-ohjaajan ja rehtorin kanssa. Koulun ulkopuolella tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat mm. nuorisotoimi, toisen asteen oppilaitokset, eri viranomaistahot sekä työpaikat.
Joustavan perusopetuksen järjestämisestä kunnan tasolla vastaa Heinolan opetus- ja koulutuspalvelut. Toimintaa suunnittelevat ja ohjaavat rehtori, eritysiluokanopettajat, JOPO-ohjaaja ja opinto-ohjaaja. Opetuksen ja muun toiminnan (esim. yhteistyö kotien kanssa ja nuorten kasvun tukeminen sekä yhteydet työmaailmaan) tukena toimii JOPO-ohjaaja. Työpaikkaopiskeluun liittyvistä järjestelyistä vastaavat JOPO-ohjaaja ja erityisluokanopettajat yhdessä. Työpaikkaopiskelujaksoista tehdään työpaikan ja sen vastuuhenkilön kanssa kirjallinen sopimus, jossa eritellään osapuolten vastuut ja velvoitteet. Tätä tarkoitusta varten koululla on käytössä yhtenäinen kaavake.
Oppilashuollosta vastaa koulun oppilashuoltoryhmä. Ohjauksesta toisen asteen opintoihin vastaa opinto-ohjaaja yhteistyössä opettajan ja JOPO-ohjaajan kanssa. Lisäksi JOPO-toimijoiden ja toisen asteen yhteyshenkilöiden kanssa kehitetään yhteistyötä, joka koskee sijoittumisseurantaa sekä tiedonsiirtoa.
Heinolan joustavan perusopetuksen ryhmään haetaan yhtenäisellä valintaprosessilla. Koulun oppilashuoltoryhmä tiedottaa JOPO-ryhmään soveltuville oppilaille ja heidän huoltajilleen mahdollisuudesta hakea opetuspaikkaa joustavan perusopetuksen luokasta. Hakuaikana järjestetään tiedotustilaisuus joustavan perusopetuksen toiminnasta. Tilaisuudesta tiedotetaan oppilaille henkilökohtaisesti.
Oppilaspaikkaa haetaan kaavakkeella, jonka oppilas ja hänen huoltajansa allekirjoittavat. Hakuajan jälkeen kaikki hakemuksen palauttaneet oppilaat huoltajineen kutsutaan haastatteluun, jonka organisoinnista vastaa joustavaa perusopetusta järjestävän koulun JOPO-tiimi.
Oppilaat valitaan joustavan perusopetuksen ryhmään oppilaan oman koulun oppilashuoltoryhmän suosituksen ja oppilashaastattelun perusteella. Valinnassa painotetaan oppilaan valmiutta sitoutua säännölliseen koulunkäyntiin ja tavoitteelliseen koulutyöhön sekä kykyä suoriutua työpaikkaopiskelujaksoista. Lisäksi huomioidaan hakijan positiivinen asenne ja motivaatio.